Historie van BAE Berlin


In 1899 richtte Ludwig Löwe de "Akkumulatorenwerke Oberspree AG" (AO) op in Berlijn-Schöneweide. De oprichting van de "Allgemeine Elektrizitäts-Gesellschaft" (AEG) door Emil Rathenau twee jaar eerder op deze locatie had een gunstige invloed op deze ontwikkeling. Dankzij de vestiging van andere industriële bedrijven ontwikkelde Berlijn-Schöneweide - ook bekend als "Elektropolis" - zich tot een van de belangrijkste industriegebieden van Europa in die tijd.

Na de overname van AO in 1901 door "Akkumulatorenfabrik AG" (AFA), richtte AFA in 1904 VARTA Accumulatoren-GmbH op, één van de meest internationaal erkende batterijmerken, op wat nu het BAE-terrein is. De productieactiviteiten van AFA waren geconcentreerd in Berlijn-Schöneweide, waardoor dit de belangrijkste productievestiging van AFA was. In 1905 begon het bedrijf met de productie van draagbare loodaccu's, die werden gebruikt voor zaklantaarns en seinapparatuur. In 1922 nam Günther Quandt AFA over en het bedrijf ontwikkelde zich tot een van de grootste producenten van loodaccu's voor elektrische voertuigen en vliegtuigen in Europa.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de AFA onteigend en werd de fabriek in Berlijn-Schöneweide omgevormd tot de "Akkumulatorenfabrik Oberschöneweide" (AFO). De fusie van AFO en de "Berliner Elementefabrik" (BELFA) resulteerde in de "Berliner Akkumulatoren- und Elementefabrik" (BAE) in 1958. BAE richtte de productie op een breed gamma batterijen voor alle toepassingen, met inbegrip van primaire batterijen. Een speciaal aandachtspunt was de levering van batterijen voor toepassingen in het spoorwegvervoer. BAE ontwikkelde zich tegen het eind van de jaren tachtig tot de grootste leverancier van spoorwegbatterijen aan de voormalige CMEA-staten.

Tijdens de Duitse hereniging werd BAE in 1990 een Treuhandanstalt-onderneming. Het sluiten van een licentie-overeenkomst met VARTA Batterie AG maakte de productie van batterijen onder de naam VARTA mogelijk. Na de beëindiging van dit contract volgde in 1993 de privatisering van het bedrijf en werd "BAE Batterien" opgericht. Er werden nieuwe productlijnen geïntroduceerd - zowel voor industriële  als voor stationaire toepassingen. Een belangrijke mijlpaal was de ISO 9001 certificering in 1995.

In de daaropvolgende jaren deed het bedrijf uitgebreide investeringen om de productie- en assemblagelijnen te optimaliseren. In 2004 werd BAE gecertificeerd volgens ISO 14001. In het afgelopen decennium heeft de onderneming met name haar activiteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling opgevoerd en haar productassortiment voortdurend uitgebreid, zoals onderhoudsvrije monobloc-batterijen en batterijen voor de sector duurzame energie. Met de OHSAS 18001 certificering in 2012 bereikte BAE opnieuw een  mijlpaal en bevestigde het haar rol als gevestigde fabrikant in de premiummarkt voor industriële batterijen. De onderneming telt momenteel 180 werknemers en is wereldwijd vertegenwoordigd via haar internationale partnernetwerk.

Share by: