Onder leiding van de in Duitsland gevestigde vereniging Rays of Hope werd op 19 maart 2014 in Zuid-Afrika een belangrijk sociaal project met deelname van BAE voltooid en in gebruik genomen. De eerste fase van het project is een fotovoltaïsch systeem van 20 kW voor een gemeenschappelijke zuivelfabriek in Camphill Village, dat in de West-Kaapregio ligt. In de tweede fase is een uitbreiding van het vermogen tot 40kW gepland.
In het dorp wonen thans 87 geestelijk gehandicapte volwassenen die de mogelijkheid hebben een regelmatig en grotendeels normaal leven te leiden. Op een boerderij in het dorp worden verschillende vruchten geteeld, de dorpelingen kunnen hun eigen honing oogsten en dankzij de zuivelfabriek kunnen zuivelproducten zoals yoghurt en kaas worden geproduceerd en de geproduceerde producten kunnen ook worden verkocht.
Aangezien de elektriciteitsvoorziening van de zuivelfabriek kostenintensief en onstabiel was, hebben verschillende bedrijven meegewerkt om een fotovoltaïsch systeem van 20 kW mogelijk te maken voor dit sociale project. BAE leverde de batterijen om de zonne-energie op te slaan. Volgens Rays of Hope kan de centrale met de huidige opstelling voor 60% off-grid werken, terwijl de accu een autonomie van ongeveer 0,8 dagen mogelijk zou maken.
Voor de gemeenschap is de onafhankelijke stroomvoorziening van de zuivelfabriek een belangrijke stap in de richting van zelfvoorziening en een enorme kostenbesparing, want de manager James Sleigh hoopt in de komende 20 jaar 1,44 miljoen Rand (ca. 100.000 euro) aan elektriciteitskosten te besparen. Het geld dat zo wordt bespaard, kan worden gebruikt voor de zorg en ondersteuning van de bewoners van Camphill.
De PV-constructie werd met succes uitgevoerd met de steun van de volgende internationale projectpartners: First Solar, SMA, Schletter, Q3, UfE, Dehn. Het projectmanagement ter plaatse werd verzorgd door Sieckman Engineering, en andere regionale bedrijven waren betrokken bij het project in Zuid-Afrika. En niet te vergeten de steun van de geestelijk gehandicapte bewoners van Camphill zelf, die waar mogelijk hielpen om het project vooruit te helpen.